Skip to content

Camelea 2

Tijdens het uitvoeren van een typische recycling hobby, het verknippen van oude landkaarten voor pakpapier tasjes, valt mijn oog op een handgeschreven tekst in het blauw van de Hawaiian Islands op een met vergeeld plakband vastgeplakte Hallwag wereldkaart:

'Al die mij ziet/en niet mag lijden/Die keert zich om en laat mij rijden/Al is de weg ook recht of krom/Ik rij maar voort en zie niet om'.

Ik herken het handschrift. Het zal toch niet...Jawel, het anonieme rijmpje, afkomstig van het schot van een boerenwagen, is (over)geschreven door 'Camé', datum 15-6-'76. Vermoedelijk een kaart van/voor I. en H. voor op hun wereldreis.

Alweer zo'n voorval, nu een dag later na het verhaal over C. Toeval. Synchroniciteit. Paul Auster wijdde hier een heel boek aan, The red notebook (1995), in het Nederlands Oefeningen in waarheid: Vier verhalen over het toeval, over verbazingwekkende verbanden tussen gebeurtenissen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben maar die ons wijzen op betekenisvolle patronen in ons leven...

'Al is de weg ook recht of krom, ik rij maar voort en zie niet om.'