Spring naar inhoud

Grieks vuil in schoonheid

Bij aankomst met de bus in het schitterende havenstadje Githion aan de azuurblauwe Middellandse zee, ligt het centrum bedolven onder een berg vuilnis. Ik loop er met een grote boog omheen. Hoe is dit nu mogelijk in dit prachtige stadje?’ vraag ik aan de bus employee in het busstation annex café. Met zijn handen wrijft hij door zijn zwarte, gladde haren en zegt ernstig: ‘We hadden een vuilnis dump, maar die is illegaal. Volgens de regels van de Europese gemeenschap moeten we een vuilverbrandingsoven bouwen, maar we weten niet hoe en waar. We zijn erover aan het praten.’

Zo blijken er nog meer onopgeloste zaken: In het paradijsje waar we logeren aan de uiterste punt van de Peloponnesos valt de elektriciteit regelmatig uit en daarmee ook de waterpomp. En is er een verstopte doucheafvoer en riolering; wc-papier moet worden gedumpt in een emmer. Zodra een probleem is verholpen begint men te juichen. Maar de oplossing is slechts tijdelijk. Het lijkt of men gewend is aan die ongemakken, alsof ze gewoon horen bij de dagelijkse afwas en boodschappen doen. Die levenswijze is zo gangbaar. Hoe is het mogelijk die aan te passen aan de Noord-Europese norm? ’s Avonds na het diner praten we over deze kwesties met de restauranteigenaar. Bij alles dat ter sprake komt, blijft er iets steken in een probleem: als het over verbetering van welvaart voor de Grieken gaat - de export van de super olijfolie - blijkt de concurrentie met de Italianen en hun betere marketing een probleem. Gaat het over zon-energie, dan blijken zonnepanelen te duur om daarmee een huis van energie te voorzien. De zaken zien er weinig hoopvol uit. Het enige dat altijd een positief gesprek oplevert is voetbal.

Ondertussen verzamelt ongedierte zich tussen de vuilnishopen in Githion. De stank begint ondraaglijk te worden. Als we na twaalf dagen weer vertrekken, blijkt er dan toch schot in de zaak te zijn gekomen: Mannen met kappen voor hun gezicht laden de vuilnis op enorme vrachtwagens. De vuilnis zal naar Athene worden vervoerd naar vuilverbrandingsoven aldaar. Dit is een tijdelijke oplossing, die veel geld kost.

Maar wat tref ik thuis aan? Een enorme vuilnishoop voor de deur! Oost west, thuis best? Dat valt te bezien.