Skip to content

researcher

Film researcher voor documentaires en soms speelfilms. Het vak omvat alles dat vooraf gaat aan het draaien van een film: van een idee, verzamelen van informatie, afnemen van interviews, thema's ontwikkelen tot synopsis, treatment en script. Met m’n eerste echte researchopdracht begon ik aan de puzzel van letterlijk zoeken en vinden van opmerkelijke stukken in het archief van Dordrecht voor de film Het Archief (1979).

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op. Klik hier voor contact

Gevangen in schoonheid, over het schildersechtpaar Karin en Ernst van Leyden en de struggle zich te handhaven in de kunstwereld, de beau monde van New York en Los Angeles in de jaren 1960 en welke consequentie dit had voor hun zoon. Regie Frederieke Jochems, Franjo Prods., Mediafonds, TV Rijnmond en Flevoland, 2016. 

De lege plek, het zwijgen van Bovensmilde, over hoe de gijzeling van de school in Bovensmilde in 1977 aantoonbare psychische gevolgen had voor verschillende leerlingen van een klas en hoe hier ruim dertig jaar later pas over gepraat kan worden. Regie John Appel, Human, Mediafonds, 60 min. 2009

Film over Edith Stein  Over de de joodse filosofe die in het klooster ging, in Auschwitz werd vermoord, door de paus heilig verklaard en nog altijd controverse oproept in religieuze kring. Regie Frederieke Jochems, Franjo Prods/O & O Filmfonds/TV Limburg, 2007. 

Jan Schoonhoven Beambte 18977 waarin kunstenaar Jan Henderikse een verdwenen reliëf zoekt van zijn vriend, de 'grote meester' Jan Schoonhoven die uit  behoefte aan ordening zowel een voorbeeldig ambtenaar als topkunstenaar was. Regie Sherman de Jesus, Memphis Film & VPRO/Uur van de Wolf Stifo/Docu Arts Berlijn, 2005. 

Het Oerbekertje, niet verfilmd scenario  met Kees Hin. Waarin het aardewerk van pottenbakker Ravelli uit de jaren 1950-1960 bespiegelingen oproept over de veranderende mentaliteit in hedendaags Nederland. Dit scenario leidde tot De Match. Filmfonds, Van der Hoop filmproducties, 2003.

Alles is Licht, Nul-kunstenaar Jan Henderikse en zijn omzwervingen door New York op zoek naar ready mades in de vorm van religieuze night lights, waarmee hij een volle installatie laat bouwen in een Duitse kerk. Regie Sherman de Jesus, Memphis Film & TV/NPS Uur van de Wolf/Stifo, New York film & videofest., 2002 

De Wallers, niet verfilmd scenario met K. Hin en Max van Rooy over de laatste eenzame dagen uit het leven van filmrecensente Ellen Waller, dat leidde tot het boek De Grote Illusie, Ned. Filmmuseum, Pieter Van Huystee Film, 1997

Het Theater van het geheugen, met K. Hin en K. Schippers. Waarin een oude fabriek wordt omgetoverd tot een typisch Berlijns interieur, waarin Berlijnse vluchtelingen, muzikanten, figuranten, acteurs figureren. Amsterdam-Berlijn 1920-1940. Prod. Rolf Orthel, De Nieuwe Unie DNU, NOS , Theater Instituut, 1982. 

Grootstad, waarin een jongen een puzzel maakt van een groep vrijwilligers in de stad, ieder met een reden om vrijwilligerswerk te doen. Ruime opvatting over dit werk, zoals mijn figuratierol als oppas van een tweeling. In de finale lopen ze als lemmingen de zee in. Regie K. Hin, scenario K. Schippers, DNU, RVD, 1980.

Het Archief, hoe schijnbaar dorre documenten en voorwerpen uit het stadsarchief van Dordrecht kunnen leiden tot een levendig spektakel, zoals gezien door de ogen van de makers K. Hin-K. Schippers, research met Jacinta Hin, DNU, NOS, 1979.

Foto: Neeltje Hin.

Kijken wat je leuk vindt in het Arnhems museum waarin de legendarische directeur Pierre Janssen op zijn bekende wijze toont hoe hij een provinciaal museum kan omtoveren tot een stedelijk museum. Regie Thijs Ockersen, T.O.F. prod, Bijenkorf, Arnhems Museum, 17 min., 1975