Skip to content

De Stier van Potter is het meest gekopieerd, zei Kees Franse

Tijdens een bezoek met E. aan het Arnhemse Museum voor Moderne Kunst voor de leuke Ravage-tentoonstelling, zag ik in de beeldentuin op het gras de grote houten Appel liggen. Net zo’n Appel als de met handtekeningen vol gekalkte wereldwijd bekende Schipholappel. Die Appels zijn beroemder dan de maker: Kees Franse.

Toeval. Een week later vind ik bij het opruimen een interview met Franse uit 1979: een bezoek aan zijn Rotterdamse atelier voor zijn unieke verzameling naïeve schilderijen. Franse, te jong gestorven (13 juli 1982, nog geen 58), hechtte erg aan het persoonlijke en liefdevolle in de naïeve schilderkunst.

Hij was een kleine man met een opvallende mimiek en stem. In zijn atelier, een voormalige kleuterschool bij de Maasbrug, hing de schilderijencollectie naast, boven en onder elkaar. Sinds hij zelf was begonnen te schilderen, verzamelde hij naïeve schilderijen. Hij was daar nogal fanatiek in: ‘Zodra een schilderij op de markt te koop staat, word ik zenuwachtig, zo graag wil ik het hebben.’ Op de Rotterdamse rommelmarkt tikte hij ze op de kop. Ze bestaan uit twee delen: kopieën van de Stier van Potter en een stilleven.

$_84 (1)Franse: 'Als je mensen op straat zou vragen wat het beroemdste schilderij is dat ze kennen, zullen ze De Nachtwacht noemen, maar die wordt minder vaak geschilderd dan de Stier van Potter. Die is ook goed na te schilderen: aan de linkerkant de bomen met die man erbij. Wat hij daar staat te doen weet ik niet, maar op sommige schilderijtjes zie je dat hij tegen de boom staat te plassen. Het kenmerk van m’n verzameling is dat ze uniek is en niet te koop. Voor een ander is het waardeloos, niet commercieel. Ik zoek niet, ik ontmoet. Ik loop op de rommelmarkt en ontdek er ineens één. Als er dan een afschuwelijke lijst omheen zit, vragen de kooplui er wel twee tot driehonderd gulden voor. Maar voor zo’n schilderijtje ergens in een hoek vragen ze bijna niks, al is het tien keer zo mooi. Ik heb er één voor 1 gulden gekocht.’

Vind je de Stier van Potter een mooi schilderij? ‘Nee, helemaal niet. In de verzameling vind ik de mooiste die het meest mislukt zijn. Op de echte Stier van Potter staan wilgenbomen; de bladeren zijn net aan het uitkomen. Deze naïeve schilder heeft er bomen in volle bloei van gemaakt. En de man achterdochtig glurend achter de boom geschilderd.’

$_84

‘Op de markt kwam ik naast kopieën van de Stier van Potter ook regelmatig een bepaald kitsch-stilleven tegen, waarop steeds dezelfde attributen staan: een smal glazen vaasje met bolle onderkant en twee orchideeën. Het vaasje staat op een gepolijst weerspiegelend vlak. Links hangt een paars gordijn en er moet een geopend bijouterie-doosje bij staan, waar half een parelsnoer uit ligt. Ik heb er nu een stuk of twaalf van. Ik vermoed dat kitsch-schilders in de jaren 1920 zijn begonnen met het schilderen van die gewilde attributen die mensen mooi vinden. Daarmee legt de ware kitsch-schilder zich toe op gemakkelijke verkoop. Hij heeft er eigenlijk geen liefde voor, werkt met handigheid. Als vakwerk komt het lelijk over. Maar er zijn ook mensen die dat type stilleven zo mooi vinden dat ze het zelf gaan schilderen. De naïeve schilders bezitten niet de handigheid van de kitsch-schilder. Hun versies van dat stilleven komen daarom heel mooi over. Dat zie je aan de intensiteit, de liefde waarmee het gemaakt is. Als iemand met liefde iets maakt, wordt het altijd interessant om te zien. Een tekening krijgt ook iets speciaals als er aan wordt geknoeid. De schilder Saenredam – van de kerkinterieurs – stufte in zijn tekeningen. Hij kon het ook helemaal niet zo goed. Die kerken zijn ontzettend moeilijk om te tekenen; ze zijn op zijn schilderijen juist heel mooi geworden.’

Fatale vergissing ‘Het stilleven bestaat in principe alleen uit het vaasje met de orchidee en een gordijn. Sommige mensen vinden dit kennelijk het ultieme schilderij, als het enige echte dat je aan de muur hoort te hangen boven het dressoir. Mensen hebben het gemaakt naar een plaatje, of uit hun herinnering. De één begaat dan de fatale vergissing het gordijn aan de verkeerde kant te schilderen. En vergeten soms de parelmoeren ketting. Het motief op het gordijn is ook vaak verschillend. Sommigen hebben de bobbel-plooien precies nagedaan. Een goede plooi schilderen gaat niet iedereen even gemakkelijk af. Het gaat me juist om de variatie. Zo zijn er stillevens met een ander vaasje. Dan heeft de schilder gewoon een vaasje genomen wat hij in huis had. Dat gebeurt meestal uit onkunde. Dan herinnert iemand zich niet meer welke voorwerpen op het stilleven horen te staan.

Als zo’n naïeve schilder een stilleven van een ‘echte’ kitsch-schilder zou hebben, zou hij dat waarschijnlijk mooier vinden dan z’n eigen schilderij. Ik vind juist van niet. Je kunt wel stellen dat als Henri Rousseau le Douanier – de meest bekende naïeve schilder – het ‘echte’ schilderen had aangeleerd, hij een middelmatig schilder zou zijn geweest. Op de Academie (Franse gaf jarenlang schilderles aan de Willem de Kooning Academie) zat een jongen die prachtige tekeningen maakte van trams in de stad. Ik vroeg hem: Kan je de Stier van Potter voor me schilderen? Na een jaar vroeg ik hem: Hoe staat het ermee? Hij zei: “Ja, het is nog niet af.”  In de loop van het jaar was het nog niet klaar. Enfin, hij heeft er drie jaar over gedaan, maar in de tussentijd had hij op de Academie schilderen geleerd. Uiteindelijk kreeg ik een heel gewoon schilderijtje! Schilderen is een merkwaardig vak om les in te geven. Want als je een veiling zou houden van schilders die in de 19de en 20ste eeuw beroemd zijn geworden, brengen hun schilderijen miljoenen op! Daar zit ook de douanebeambte Le Douanier tussen, misschien wel de beroemdste van allemaal. Maar hij had helemaal geen opleiding! Dus is het een idioot vak om les in te geven.’

Kijk je nog naar de verf, hoe oud het schilderij is? ‘Nee. Ik heb liever een schilderij dat me interesseert waar over tien jaar de verf van is afgebladderd dan een schilderij dat me niet interesseert, waar de verf duizend jaar op blijft zitten.

De grote houten appels die ik heb gemaakt, zijn van ongeprepareerd vurenhout. Het meest naturalistischScan_20170618 is dat ze wegrotten. Ze liggen ook weg te rotten. Tijdens de plaatsing van een zo’n Appel vroeg een aannemer aan me: “Maar ze beschadigen toch?!” Toen zei ik: Nee, ze beschadigen nooit. Als je een kachelhoutje doormidden breekt heb je toch ook geen beschadigd kachelhoutje? Dan heb je twee kachelhoutjes!’ Zo’n raadselachtige opmerking was typisch Franse. Een grappige man. Zo wordt hij gememoreerd. Hij had een voorkeur voor het simpele, precieze dat gemaakt is met liefde.