Skip to content

100e geboortedag van J.J. Schoonhoven

cover boekje J.J.S. jpeg

Jan J. Schoonhoven (1914-1994) was een belangrijke twintigste-eeuwse Nederlandse kunstenaar èn een laatbloeier. Hij was 53 toen hij in 1967 doorbrak in de internationale kunstwereld met witte symmetrische reliëfs van karton, krantenpapier, papier-maché en verf. Tot aan de jaren ’60 had hij vooral getekend en geschilderd. Naast zijn baan als PTT-ambtenaar werkte hij geconcentreerd aan zijn kunst.

Voor de film Jan Schoonhoven beambte 18977 deed ik de research (met Mark Peeters), zocht in archieven en sprak met vrienden en bekenden van de kunstenaar en schetste de biografie van de man die zijn geboorteplaats Delft zelden verliet. Op basis van de research schreef ik de biografieschets: Ik een nieuwe Mondriaan? Ik ben een ouwe Schoonhoven.

De biografieschets verschijnt ter gelegenheid van zijn 100e geboortedag op 26 juni. Het boek(je), met een voorwoord van Jan J. Schoonhoven jr., geïll., 174 pag., 16.95 Euro, is te bestellen bij de uitgever www.freemusketeers.nl en via contact op deze website.

Vormgeving Helen Howard, eindredactie Katrien de Klein.

In Filmhuis Lumen Delft wordt op 25 juni om 20.00 uur de film Jan Schoonhoven beambte 18977 (53′ Memphis Film & TV regie Sherman de Jesus, 2005) vertoond en het boek gepresenteerd.