educatie

Beatrix Wolfheze 6 april 2016

Titel/plaats: op bezoek in het atelier Marius van Beek, Oosterbeek

Don Bosco 2016 1 (2)image2

 

 

 

 

 

 

Leerlingen kennis laten maken met een beeldhouwersatelier (van Marius van Beek 1921-2003) waardoor ze een idee krijgen met welke materialen een beeldhouwer werkt en waar hij door wordt geïnspireerd.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

Doelgroep: groep 7/8, doorgaans 10 klassen voorjaar maart – juni op woensdagochtend

Discipline/duur: intuïtief beeldend – 2,5 à 3 uur – kwart voor 9/kwart voor 12
Aanbieder: Stichting Marius van Beek www.mariusvanbeek.nl/educatie, zie video’s en lesbrief voor in de klas. Organisatie: Sandra van Beek 06-23654609
Meenemen: een steen, warme, niet te nette kleding, goed schoeisel voor wandeling, twaalfuurtje. Na afloop worden de beelden meegenomen naar school.

Na een introductie – waarbij een demonstratie plaatsvindt van het gieten van een beeldje in zwarte was – worden de leerlingen in twee groepen verdeeld; de ene start met een rondleiding langs zijn beelden De Muzen voor het Raadhuis en De Vredesengel in park Bato’s Wijk. De andere groep gaat zelf een beeld maken, waarbij ze hun ideeën en gevoelens vorm geven in klei en was, gebruik makend van hun steen, hun handen en creativiteit. De leerlingen kijken, tasten, verwonderen zich over inspiratie, expressie, gereedschap, vorm, constructie, de betekenis van een beeld, hoe simpel of ingewikkeld het kan zijn ‘iets’ uit te beelden wat je intuïtief beweegt, zonder oordeel over goed/slecht. Na een pauze wisselen de groepen. Per klas max. 3 begeleiders, onder wie de leerkracht. In het atelier zijn 3 of 4 begeleiders, afhankelijk van de grootte van de klas. Het is mogelijk in overleg met de organisatie de workshop op school plaats te laten vinden en/of aan te sluiten bij een thema.